Trafik Kazası

Trafik Kazası

Trafik kazası sonrasında, heyecan etkisi ile ne yapılması gerektiği yeterince bilinmediği durumlarda maddi ve manevi kayıplar kaçınılmazdır.

Bu yazıda maddi hasarlı ve yaralamalı-ölümlü trafik kazası halinde yapılması gerekenler üzerinde durmaya çalışılacaktır.

Trafik kazası gerçekleştiği anda evvelâ sakin olmak önemlidir. Çünkü sıralı olacak şekilde yapılması gereken işlemleri tamamlamak gerekir. İşlemleri tam olarak yapmak için sakinlik şarttır.

Kazanın neticesine göre yapılması gerekenleri anlatmaya çalışalım.

A- Maddi hasarlı trafik kazası

Araçtan indikten sonra, kazaya karışan araçlar sebebiyle bir yaralanma veya ölüm gerçekleşmiş mi ? Bu durum kontrol edilir. Böyle bir durum söz konusu ise derhal 112 nolu hat aranarak ambulans ve trafik polisi talep edilmelidir. Bu husus aşağıda ayrıca açıklanacaktır.

Eğer yaralanma ve ölüm söz konusu değil ise; akan trafiğin olduğu bir durumun var olması muhtemel olduğundan, araçların konumu bozulmadan derhâl geniş ve dar açıdan fotoğraflar çekilmelidir. Ayrıca varsa trafik levha ve ışıklarını alacak geniş açılar tercih edilerek çok sayıda fotoğraf çekilmelidir.

Araçlar yine olay mahallinde kalacak biçimde, trafiğin güvenli akışını sağlayacak şekilde uygun bir yere alınarak, uyarı işaretleri konularak ikinci bir kazanın önüne geçilmelidir.

Daha sonra maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı düzenlenmelidir. Taraflar uzlaşarak yazmak için zaman harcamamalı her sürücü kendi bakış açısına göre kazayı ayıntılı olarak anlatacak biçimde yazmalıdır. Ayrıca mutlaka kroki çizilmelidir.

Ancak aşağıdaki haller var ise araçlar kesinlikle yerinden oynatılmadan derhal trafik polisi aranmalıdır.

Trafik kazasında, mutlaka trafik polisi çağrılması gereken haller:

1-Kazaya karışan araçlardan birinin zorunlu trafik sigortası yok ise;
2-Kazaya karışan araçlardan birinin sürücüsü alkollü ise;
3-Sürücülerden biri uyuşturucu madde etkisinde ise;
4-Kazaya karışan araçlardan biri resmi plakalı ise;
5-Kaza neticesinde herhangi bir kamu malına zarar verilmiş ise;
6-Sürücülerden, araç içindekilerden veya yayalardan biri yaralanmış veya ölmüş ise;
7-Sürücülerden biri ehliyetsiz ise;
8-Sürücü ehliyet sınıfına uygun araç kullanmıyorsa;
9-Tek taraflı maddi hasarlı bir kaza ise;
10-Sürücülerden birinin akli dengesinin yerinde olmadığından şüpheleniliyorsa;

Yukarıda sayılan hallerde trafik polislerinin kaza tespit tutanağı tutması zorunludur.

Bununla beraber; kaza otoparkta meydana gelmiş ise trafik polisi bu durumda tutanak düzenleyemez. Hatta zorunlu trafik sigortanız da böyle bir yerdeki hasarı karşılamaz. Çünkü kaza karayolu sayılmayan bir yerde meydana gelmiştir. Bu tip durumlarda hukuki yardım almanız gerekir. Bir uzman avukat, size zararınızın nasıl giderileceği konusunda hukuki yardımda bulunacaktır.

(https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.2918.pdf)

B- Yaralamalı veya ölümlü trafik kazaları

Bu tip durumlarda araçlar yerinden oynatılmadan derhal 112 nolu hat aranarak ambulans ve trafik polisi çağrılmalıdır. Bu sırada uyarı işaretleri konularak, ikinci bir kazanın önüne geçilecek önlemler alınmalıdır.

Ancak bu süre içinde delillerin kaybolmaması için A bölümündeki anlatıma uygun fotoğraflar çekilmelidir. Hatta bu tip durumlarda kamera kaydı almanız lehinize olacaktır. Mobese kameralarının çalışmadığı veya güvenlik kamera görüntülerine ulaşılmadığı durumlarla çokça karşılaşılmaktadır.

Unutulmamalıdır ki yaralamalı ve ölümlü olaylarda taraflar arasında kaza tespit tutanağı hazırlanamaz. Trafik kazası tespit tutanağını trafik polisi hazırlayacaktır.

Kaldı ki; bir veya birden fazla yaralı ve bir ölüm yahut birden fazla ölüm meydana gelen trafik kazaları Ağır Ceza Mahkemesinin görev alanına girdiğinden Cumhuriyet Başsavcılığı kolluk ihbarını alır almaz doğrudan soruşturmaya ve delil toplamaya başlar. Böyle durumlarda soruşturma ve kovuşturma (dava) sürecini uzman bir ağır ceza avukatının takip etmesi gerekir.

Son olarak da şunları hatırlatmakta fayda vardır.

Sigorta poliçesinin veya kasko poliçesinin kapsamından faydalanmak için gerçek olmayan kaza görüntüleri ile tutanak düzenlemek veya düzenletmek, sigorta şirketi aleyhine dolandırıcılık suçu kapsamında değerlendirilmekte ve Ağır Ceza Mahkemesinin yargılama alanına girmektedir.

(https://kenangoksu.com/agir-ceza-mahkemesi-mersin-avukat-agir-ceza-avukati/)

Görüldüğü gibi, “Trafik kazası sonrasında ne yapılır ?” sorusunun cevabı, çok ayrıntılı bir incelemeyle karşılanabilir.

Sonuç olarak; yukarıda bahsedilen hususların kavranması için iyi bir hukuk bilgisine ihtiyaç vardır. Trafik kazasının niteliğine bakmaksızın kaza sonrasında mutlaka bir avukata danışmalısınız. Verimli bir sonuç alınması, doğru savunma yapılması için; her dosyanın ayrıntılı olarak değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Bu durum avukat seçerken doğru tercih yapmayı zorunlu kılmaktadır.

Daha kapsamlı bilgi almak için iletişim kısmından irtibata geçebilirsiniz.