Yurt Dışında Verilen Boşanma Kararının Türkiye’de Uygulanması

Yurt Dışında Verilen Boşanma Kararının Türkiye’de Uygulanması

Yabancı ülke mahkemelerinden; hukuk davalarına ilişkin olarak verilmiş ve o devlet kanunlarına göre kesinleşmiş bulunan ilâmların Türkiye’de icra olunabilmesi yetkili Türk mahkemesi tarafından tenfiz kararı verilmesine bağlıdır. Asliye mahkemesi görevlidir.

Kararın tenfiz edilmesinde hukukî yararı bulunan herkes tenfiz isteminde bulunabilir.

Tanıma ve Tenfiz için gerekli belgeler nelerdir ?

1-Yabancı ülke mahkemesinin ilâmının o ülke makamlarınca usulen onanmış aslı (veya ilâmı veren yargı organı tarafından onanmış örneği) (APOSTİL ŞERHLİ)

2-Yukarıdaki bentteki evrakın onanmış tercümesi.(Noter onaylı)

3-İlâmın kesinleştiğini gösteren ve o ülke makamlarınca usulen onanmış yazı, şerh veya belge(APOSTİL ŞERHLİ)

4-Yukarıdaki bentteki evrakın onanmış tercümesi.

APOSTİL İŞLEMİ NEDİR ?

Bir belgeye, bu belgeyi veren yetkili makamın şerh koyması işlemi olarak adlandırılabilir. Apostil şerhi konulan belge, 6 Ekim 1961 tarihli ‘Lahey Konvansiyonu’na taraf tüm ülkelerde geçerli olur. Ancak bu şerh, o belgenin yabancı ülkede doğrudan infaz edileceği anlamına gelmez.

6 Ekim 1961 tarihli ‘Lahey Konvansiyonu’ yalnızca bu sözleşmeye taraf ülkeler arasında geçerlidir. 

Apostil işlemi Türkiye’den yaptırılacak ise adlî işlerle ilgili, Ağır Ceza Mahkemesi kurulu olan merkezlerde yer alan Adalet Komisyonu Başkanlıkları, idari işlerle ilgili ise Valilik ve kaymakamlıklarca yapılmaktadır.

07/02/2018 tarihinde yayınlanan Yabancı Ülke Adlî veya İdarî Makamlarınca Verilen Kararların Nüfus Kütüğüne Tescili Hakkında Yönetmelik uyarınca; boşanmaya, evliliğin butlanına, iptaline veya mevcut olup olmadığının tespitine ilişkin verilen kararların aile kütüğüne tescilini düzenlemektir.

Ancak yabancı Devlet kararında boşanma hükmü dışında boşanmanın fer’isi diyebileceğimiz hükümler de varsa, örneğin nafaka, mal paylaşımı, tazminat vs. gibi kararlar varsa bu hükümlerin infazı için tenfiz davası açmak gereklidir.

Boşanma kararını veren mahkemenin bağlı olduğu Devlet kuralları çerçevesinde boşanma kararının Türkçe tercümesine apostil şerhi konulmalıdır. Aksi halde boşanmanın Türkiye’de tanınması veya tenfizi mümkün olmamaktadır.

Yabancı Ülkeden Alınan ve Tenfiz İstenebilecek Kararlar Hangileridir ?

1-Yabancı mahkemelerden, hukuk davalarına ilişkin olarak verilmiş ve o devlet kanunlarına göre kesinleşmiş ilâmlar.

2-Yabancı hakem heyetlerinin verdiği ve o devlet kanunlarına göre kesinleşmiş kararlar.

3-Yabancı mahkemelerin ceza ilâmlarında yer alan, yalnızca kişisel haklarla ilgili hükümler.

Bu açıklamalar karşısında; yabancı devlet mahkemelerince verilen boşanma kararlarının, hangisinin doğrudan Nüfus Müdürlüklerince işlem yapılabileceği, hangisinin Türk Mahkemelerince tenfizinin gerekeceği konusunda doğru kararın verilebilmesi, kaliteli ve verimli bir sonuç alınması önem arz etmektedir.

Daha kapsamlı bilgi edinmek için iletişim kısmından irtibata geçebilirsiniz.