Anlaşmalı boşanma davası ; anlaşmalı boşanma davası dilekçesi ve anlaşmalı boşanma protokolü ile açılır.
4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 166/3. maddesine göre evlilik en az bir yıl sürmüş olmalıdır.
Anlaşmalı boşanma davası için ilk önce tazminat ve nafaka gibi maddi konularda anlaşmak gerekir. Bunun için anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanır.
Anlaşmalı boşanma davası Aile Mahkemesinde açılacaktır.
Anlaşmalı boşanma davası için, maddi-manevi tazminat, nafaka konularında ve müşterek çocukların velayeti üzerinde anlaşmak gerekir.
Fakat boşanma süreci uzarsa, mevcut sorunların dışında nesep karışıklığı sorunları da ortaya çıkacaktır.
Çünkü 4721 sayılı TMK md. 285/1 de yer alan “Evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün içinde doğan çocuğun babası kocadır.” şeklindeki babalık karinesi hükmü vardır.
https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.4721.pdf
Ayrıca Boşanma sürecinin uzaması, babalığın iptali, soybağının (nesebin) reddi gibi davaları söz konusu edebilmektedir. Taraflar hiçte istemeyecekleri karmaşık problemlerle mücadele etmek zorunda kalmaktadır.
Öncelikle Aile Mahkemesi anlaşmalı boşanma davası için evliliğin en az 1 yıl sürmüş olduğunu mutlaka tespit etmelidir.
Aynı zamanda, boşanmanın maddi ve manevi sonuçları ve varsa müşterek çocukları üzerindeki velayet hakkının nasıl kullanılacağı konusunda taraflar kesinlikle anlaşmalıdır. Bununla birlikte Aile Mahkemesi Hâkimini ikna edici şekilde anlaştıklarını beyan etmeleri zorunludur.
Ancak Hâkim, çocuğun velayeti ve velayet hakkı verilmeyen tarafın çocukla kişisel ilişkisinin tesisi konusunda, çocuğun yüksek menfaatini öncelikle dikkate alarak gerekli gördüğü düzenlemeyi yapacaktır.
Çekişmeli boşanmada olduğu gibi anlaşmalı boşanma davası için de nafaka talebi mümkündür.
Boşanmada mal paylaşımı, anlaşmalı boşanma protokolü kapsamında yer alabilir. Ancak Anlaşmalı boşanma protokolü, boşanma dava dilekçesi ile birlikte mahkemeye sunmalıdır.
İnternet sitelerindeki Anlaşmalı boşanma protokolü örneği, boşanma davası dilekçe örneği evrakları hukuki yetersizlikler içermektedir. Çünkü her kişinin hukuki durumu farklılık gösterir.
Hatalı dava açılması, telafisi imkânsız maddi ve manevi zararlara yol açabilir.
Bu sebeple mutlaka bir avukat yardımı alınması gerekir.
Unutulmamalıdır ki; anlaşmalı boşanma davası dilekçesi ve anlaşmalı boşanma protokolü doğru hazırlanmışsa tek bir celsede anlaşmalı boşanma mümkündür.
Elbette bu konu ile ilgili deneyimli bir avukat, uygun bir boşanma davası dilekçesi ile çekişmeli boşanma davası sonucunda da aynı sonucu alınmada yardımcı olacaktır.
https://kenangoksu.com/cekismeli-bosanma-davasi/
Sonuç olarak anlaşmalı boşanma davasında, kaliteli ve verimli bir sonuç alınması çok önemlidir. Aynı zamanda bu durum boşanma davası avukatı seçerken doğru tercih yapmayı zorunlu kılmaktadır.
Daha kapsamlı bilgi edinmek için iletişim kısmından irtibata geçebilirsiniz.