İhalenin feshi/iptali; icra satışları ile ortaklığın giderilmesi satış memurluğunun satışlarında söz konusu olur.
İhalenin feshi, genel hatları ile İİK md. 134 de düzenlenmiştir.
İhalenin feshini kimler isteyebilir ?
1-Satış isteyen alacaklı.
2-Borçlu.
3-Tapu sicilindeki ilgililer.
4-Pey sürmek suretiyle ihaleye iştirak edenler.
İhalenin feshi, ancak yurt içinde bir adres göstermek koşuluyla, icra (hukuk) mahkemesinden şikayet yolu ile ihale tarihinden itibaren 7 gün içinde istenecektir.
Buna göre, ilgililerin ihale yapıldığı âna kadar; cereyan eden muamelelerdeki ihalenin feshi nedenlerine en geç, ihale günü vakıf olduğu kabul edilir.
Tüm ihalenin feshi/iptali taleplerinin duruşmalı olarak incelenmesi gerekir.
Bununla beraber, eğer iki taraf da usulüne uygun olarak çağrıldıkları halde duruşmaya gelmezse, dosya işlemden kaldırılamaz ve esas hakkındaki incelemenin sürdürülerek, lüzûm eden kararın verilmesi gerekir.
İhalenin feshine ilişkin şikâyet, görevsiz veya yetkisiz icra mahkemesi veya mahkemeye yapılırsa; evrak üzerinden inceleme yaparak, başvuru tarihinden itibaren en geç on gün içinde görevsizlik veya yetkisizlik kararı verir. Bu kararlar kesindir.
İhale kesinleşmeden ihale bedeli alacaklılara kesinlikle ödenemez.
Ancak icra müdürü, ödenen ihale bedelini, ihalenin feshine yönelik başvuru kesinleşinceye kadar bankalarda nemalandıracaktır.
İhalenin feshine ilişkin şikâyetin kabulüne veya reddine ilişkin kararın kesinleşmesi üzerine; ihale bedeli faizi ile birlikte hak sahiplerine ödenir.
Birincisi, dava değerinin 13 bin 740 TL’nı (İİK ek md. 1’e göre her yıl artar) geçmesi şartıyla istinaf yoluna başvurulabilir.
İstinaf yoluna başvuru süresi tefhim veya tebliğ tarihinden itibaren on gündür. (İİK md 363)
Fakat icra mahkemesi kararları aleyhine işlemleri uzatmak gibi kötüniyetle istinaf, temyiz, yoluna başvurulduğu anlaşılırsa HMK 329. maddesi hükmü uygulanır. (İİK md 363-364)
İstinaf, Temyiz yoluna başvurma, satıştan başka icra işlemlerini durdurmaz. (İİK md 363-364)
İkincisi bölge adliye mahkemesi hukuk dairelerince verilen ve miktar veya değeri 78 bin 630 TL’nı (İİK ek md 1’e göre her yıl artar) geçen nihaî kararlara karşı temyiz yoluna başvurulabilecektir. (İİK md 364)
(https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=2004&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=3)
Sonuç olarak; yukarıda bahsedilen hususları kavrayabilmek için teknik hukuk bilgisine ihtiyaç vardır. Verimli bir sonuç alınması için her dosyanın ayrıntılı olarak değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Aynı zamanda bu durum ihalenin feshi davasında avukat seçerken doğru tercih yapmayı zorunlu kılmaktadır.
Daha kapsamlı bilgi almak için iletişim kısmından irtibata geçebilirsiniz.