Asliye ticaret mahkemesi ticari işlerle ilgili dava ve işlere bakar.
Bununla beraber, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda (TTK) düzenlenen hususlarla, bir ticari işletmeyi ilgilendiren bütün işlem ve fiiller ticari işlerdendir. (TTK md. 3)
Dolayısıyla, asliye ticaret mahkemesinin görevi TTK’da düzenlenmiştir. Buna göre;
1-Konusu parayla ölçülebilen uyuşmazlıklarda dava değeri 500 bin TL üzerinde olan dava ve işler;
2-Dava değerine bakılmaksızın;
a) İflas,
b) İflasın kaldırılması,
c) İflasın kapatılması,
d) Konkordato
e) Konkordatnun yeniden yapılandırması
f) TTK da hâkimin kesin olarak karara bağlayacağı dava ve işler
3) Şirketler ve kooperatifler hukukundan kaynaklanan;
a) Genel kurul kararlarının iptali ve butlanına ilişkin davalar
b) Yönetim organları ve denetim organları aleyhine açılacak sorumluluk davaları,
c) Organların azline ve geçici organ atanmasına ilişkin davalar,
d) Fesih, infisah ve tasfiyeye yönelik davalar,
e) Tahkim şartına ilişkin itirazlara,
f) Hakemlerin seçimi ve reddine yönelik davalar
g) Yabancı hakem kararlarının tanıma ve tenfizine yönelik davalar,
Ayrıca TTK 4’üncü göre, her iki tarafın da ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan hukuk davaları ve çekişmesiz yargı işleri ile tarafların tacir olup olmadıklarına bakılmaksızın;
1-Türk Medenî Kanununun, rehin karşılığında ödünç verme işi ile uğraşanlar hakkındaki 962 ilâ 969 uncu maddelerinde,(TTK md.4)
2-6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun malvarlığının veya işletmenin devralınması ile işletmelerin birleşmesi ve şekil değiştirmesi hakkındaki 202 ve 203 rekabet yasağına ilişkin 444 ve 447, yayın sözleşmesine dair 487 ilâ 501, kredi mektubu ve kredi emrini düzenleyen 515 ilâ 519, komisyon sözleşmesine ilişkin 532 ilâ 545, ticari temsilciler, ticari vekiller ve diğer tacir yardımcıları için öngörülmüş bulunan 547 ilâ 554, havale hakkındaki 555 ilâ 560, saklama sözleşmelerini düzenleyen 561 ilâ 580 inci maddelerinde,(TTK md.4)
3-Fikrî mülkiyet hukukuna dair mevzuatta, (TTK md.4)
4-Borsa, sergi, panayır ve pazarlar ile antrepo ve ticarete özgü diğer yerlere ilişkin özel hükümlerde,
5-Bankalara, diğer kredi kuruluşlarına, finansal kurumlara ve ödünç para verme işlerine ilişkin düzenlemelerde,(TTK md.4)
6- Türk Ticaret Kanunundan doğan işler (çek, poliçe, sigorta, kara-deniz taşımacışığı deniz ticareti vb.)
(https://kenangoksu.com/kara-veya-deniz-yoluyla-konteynir-tasima/)
Sonuç olarak, yukarıda sayılan hususlardan doğan hukuk davaları ve çekişmesiz yargı işleri ticari dava ve ticari nitelikte çekişmesiz yargı işi sayılır.
Ancak, herhangi bir ticari işletmeyi ilgilendirmeyen havale, vedia ve fikir ve sanat eserlerine ilişkin haklardan doğan davalar bundan istisnadır.
(https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=6102&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=5)
Birincisi ticari davalarda da deliller ile bunların sunulması 6100 sayılı HMK hükümlerine tabi olmakla; miktar veya değeri 500 bin Türk lirasını geçmeyen ticari davalarda basit yargılama usulü uygulanır.
Ancak, aksine hüküm bulunmadıkça, dava olunan şeyin değerine veya tutarına bakılmaksızın asliye ticaret mahkemesi tüm ticari davalar ile ticari nitelikteki çekişmesiz yargı işlerine bakmakla görevlidir. (TTK md. 5)
TTK 4 üncü maddesinde ve diğer kanunlarda belirtilen ticari davalardan, konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat talepleri hakkında dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır. (TTK md. 5/A)
Yukarıda bahsedilen hususları kavrayabilmek için teknik hukuk bilgisine ihtiyaç vardır.Verimli bir sonuç alınması için her ticaret mahkemesi dosyanın ayrıntılı olarak değerlendirilmesi önem arz etmektedir.Ticaret mahkemesi avukatı seçerken doğru tercih yapmayı zorunlu kılmaktadır.
Daha kapsamlı bilgi almak için iletişim kısmından irtibata geçebilirsiniz.