Alkollü Araç Kullanma

Alkollü Araç Kullanma

Alkollü araç kullanma için, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, md. 179/3 de düzenleme yapılmıştır.

Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanan kişi hakkında; 179/2 maddesine göre üç aydan iki yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür.

(https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=5237&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=5)

Uygulamada genellikle alkollü araç kullanma şeklinde karşılaşılmaktadır.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 48. maddesinde; alkollü içki tesiri nedeniyle güvenli sürme yeteneklerini kaybetmiş kişilerin karayolunda araç sürmelerinin yasak olduğu ifade edilmiştir.

Diğer yandan, Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 97/1 maddesi, kanlarındaki alkol miktarı 0.50 promilin üzerinde olan; hususi otomobil sürücüleri ile alkol miktarı 0.20 promilin üstünde olan; diğer araç sürücülerinin karayolunda araç sürmeleri yasaktır. Bahsedilen promil düzeyinin üzerinde olup trafik kazası meydana gelmiş ise ayrıca ceza kanuna göre alkollü araç kullanma sebebiyle soruşturma yapılır.

Yapılan tespit sonucunda, 1.00 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen sürücüler hakkında; her halükarda ceza kanuna göre alkollü araç kullanma sebebiyle soruşturma yapılır.

Ayrıca, uyuşturucu veya uyarıcı madde aldığı tespit edilen sürücülere, 3.600 TL idari para cezası uygulanır ve sürücü belgesi beş yıl süreyle geri alınır. Bu kişiler hakkında ayrıca Türk Ceza Kanunu hükümleri uygulanır.

Buna göre, sürücünün alkol veya uyuşturucu madde seviyesinin doğru tespit edilmesi gereklidir.

Bu tür olaylarda ilgililer hakkında; idari para cezası ve ayrıca sürücü belgesinin geri alınması idari yaptırımı uygulanmaktadır.

Sonuç olarak, bu yaptırımlar aleyhine Sulh Ceza Hâkimliğine (SCH) itiraz başvurusu yapılmalıdır. SCH Kabahatler Kanununun 28. maddesine göre başvuruyu inceler.

Alkollü araç kullanma, uyuşturucu veya uyarıcı madde etkisi altında araç kullanma suçundan hakkında; idari yaptırım uygulanan, soruşturma açılan veya dava açılan kişiler için doğru bir savunma yapılması, süresinde doğru mercilere başvuru yapılması, sürücü belgesinin geri alınması idari para cezasının kaldırılması için önem arz etmektedir.

Bu tür olaylarda sigorta şirketlerinin rücu talepleri de ortaya çıkmaktadır.(https://kenangoksu.com/sigorta-rucu-davasi/)

Daha kapsamlı bilgi edinmek için iletişim kısmından irtibata geçebilirsiniz.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı cropped-kartvizit-resim-1024x1024.jpeg