Yağma/Gasp

Yağma/Gasp

Yağma, toplumda bilinen ismi ile gasp; bir başkasını, kendisinin veya yakınının; hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden ya da malvarlığı itibarıyla büyük bir zarara uğratacağından bahisle; tehdit ederek veya cebir kullanarak; bir malı teslime veya malın alınmasına karşı koymamaya mecbur kılan kişinin, 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırıldığı bir suçtur. (TCK 148/1)

Senedin yağması ise, cebir veya tehdit kullanılarak; mağdurun, kendisini veya başkasını borç altına sokabilecek senetle ilgili mecbur edildiği; TCK 148/2 deki hallerde vardır. Ve aynı ceza verilir.

Mağdur; fail tarafından herhangi bir vasıta ile kendisini bilemeyecek ve savunamayacak hale getirilirse de, yağma suçunda cebir vardır. (TCK 148/3)

Yağma suçunun (TCK 149/1) de düzenlenen nitelikli halleri için fail hakkında; 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası verilecektir.

(https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=5237&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=5)

Yağma suçunun işlenmesi sırasında; kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerinin gerçekleşmesi durumunda; ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanacaktır.

Kişinin bir hukuki ilişkiye dayanan alacağını tahsil amacıyla tehdit veya cebir kullanması halinde; ancak tehdit veya kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanacaktır. (TCK 150/1)

Yağma suçunun konusunu oluşturan malın değerinin azlığı nedeniyle; verilecek ceza 1/3 den 1/2 ye kadar indirilebilir. (TCK 150/2)

Yağma Suçunda Etkin Pişmanlık

Yağma suçu tamamlandıktan sonra ve fakat bu nedenle hakkında kovuşturma başlamadan önce; bizzat pişmanlık gösterilerek mağdurun uğradığı zararı aynen geri verme veya tazmin suretiyle tamamen gidermesi halinde; verilecek cezanın yarısı kadarı indirilir. (TCK 168/1)

Kovuşturma başladıktan sonra ve fakat hüküm verilmezden önce; etkin pişmanlık gösterilmesi halinde; verilecek cezanın 1/3  kadarı indirilir. (TCK 168/2)

Kısmen geri verme/tazmin halinde; etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanabilmesi için; ayrıca mağdurun rızası aranır. (TCK 168/4)

Yağma ve nitelikli yağma için; TCK 167 de ki indirim sebepleri ve TCK 43/3 zincirleme suç hükümleri uygulanamaz.

Sonuç olarak; yukarıda bahsedilen hususları kavrayabilmek için teknik hukuk bilgisine ihtiyaç vardır. Verimli bir sonuç alınması için her dosyanın ayrıntılı olarak değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Aynı zamanda bu durum ceza davası avukatı/müdafi seçerken doğru tercih yapmayı zorunlu kılmaktadır.

(https://kenangoksu.com/mudafi-mersin-agir-ceza-avukat/)

(https://kenangoksu.com/agir-ceza-mahkemesi-mersin-avukat-agir-ceza-avukati/)

Daha kapsamlı bilgi almak için iletişim kısmından irtibata geçebilirsiniz.