Anlaşmalı boşanma konusunda taraflar anlaşamamışlar ise yalnızca aşağıdaki sebeplerin varlığı halinde çekişmeli boşanma davası açarlar.
(https://kenangoksu.com/anlasmali-bosanma-davasi/)
Aşağıdaki sebepler Türk Medeni Yasasında tek tek sayılmıştır.
Ve tamamı hukuki yorum gerektirmektedir.
Bu sebeple boşanma davası açılması ve takibi teknik hukuk bilgisi gerektiren konulardır.
Çünkü çekişmeli boşanma davası sonucunda nafaka, mal rejiminin tasfiyesi gibi maddi hususlar ile müşterek çocukların velayeti gibi manevi sonuçlar ortaya çıkmaktadır.
Dolayısıyla Aile Mahkemesinin kararından memnun olmayan taraf için istinaf ve temyiz hakları gündeme gelecektir.
Boşanma veya boşanma talebinin reddi kararın içeriği çok iyi kavranılarak, istinaf ve temyiz hakları kullanılmalıdır.
Bu sebeple çekişmeli boşanma davası için avukata vekâlet verilerek hukuki yardım alınması çok önemlidir.
(https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.4721.pdf)
1-Birincisi Evlilik birliğinin temelinden sarsılması halidir.
Ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede evlilik birliği, temelinden sarsılmışsa; eşlerden her biri boşanma davası açabilecektir.
Ancak davacının kusuru daha ağır ise, davalının açılan davaya itiraz hakkı vardır.
2-Zina, eşlerden biri zina ederse; diğer eş çekişmeli boşanma davası açabilir. Bu dava için süre şartı bulunmaktadır. Şartları çok iyi incelenmelidir.
3-Eşlerden her biri diğeri tarafından hayatına kastedilmesi veya kendisine pek kötü davranılması ya da ağır derecede onur kırıcı bir davranışta bulunulması sebebiyle boşanma davası açabilecektir. Bu dava için süre şartı bulunmaktadır. Şartları çok iyi incelenmelidir.
4-Eşlerden biri küçük düşürücü bir suç işler veya haysiyetsiz bir hayat sürer ve bu sebeplerden ötürü onunla birlikte yaşaması diğer eşten beklenemezse, bu eş her zaman boşanma davası açabilecektir.
5-Bazen eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk etmektedir. Veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmemektedir.
Bu hallerde, ayrılık en az altı ay sürmüş biçimde devam ederken; istem üzerine eve dön ihtarı yapılacaktır.
Hâkim veya noter tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir.
Bununla birlikte eşlerden biri diğerini ortak konutu terk etmeye zorlarsa; veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engellerse bu fiilleri yapan eş de diğerini terk etmiş sayılır.
6-Son sebep akıl hastalığıdır. Eşlerden biri akıl hastası olursa, ortak hayat diğer eş için çekilmez hâle gelebilecektir.
Fakat Hastalığın geçmesine olanak bulunmadığı resmî sağlık kurulu raporuyla tespiti koşuluyla bu eş çekişmeli boşanma davası açabilecektir.
Sonuç olarak çekişmeli boşanma davası için, kaliteli ve verimli bir sonuç alınması önem arz etmektedir. Aynı zamanda bu durum boşanma davası avukatı seçerken doğru tercih yapmayı zorunlu kılmaktadır.
Daha kapsamlı bilgi edinmek için iletişim kısmından irtibata geçebilirsiniz.