Hakaret Suçu

Hakaret Suçu

Hakaret suçu 5237 sayılı yasada; “Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.” şeklinde düzenlenmiştir. (TCK md. 125/1)

(https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=5237&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=5)

Ayrıca madde gerekçesinde ise; “Hakaret fiillerinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değer, kişilerin şeref, haysiyet ve namusu, toplum içindeki itibarı, diğer fertler nezdindeki saygınlığıdır.” şeklinde değerlendirme yapılmıştır.

Ceza Genel Kurulunun 17.06.2021 gün ve 2018/33 Esas, 2021/288 Karar sayılı ilamında ayrıca şu değerlendirmeler yapılmıştır. “Hakaret fiillerinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değer, kişilerin şeref, haysiyet ve namusu, toplum içindeki itibarı, diğer fertler nezdindeki saygınlığı olduğundan, bu suçun oluşabilmesi için, davranışın kişiyi küçük düşürmeye matuf olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Somut bir fiil ya da olgu isnat etmek veya sövmek şeklindeki seçimlik hareketlerden biri ile gerçekleştirilen eylem; bireyin onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte ise hakaret suçu oluşacaktır.”

Bununla birlikte, mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle “ihtilât” ederek işlenmesi gerekir. (TCK md. 125/1-son cümle) Gıyabdan kasıt, hakaretin mağdurun bulunmadığı yerde yapılması anlamındadır.

İhtilat, “karşılıklı görüşme” anlamına gelmektedir. Hakaret suçu yönünden ise failin toplu veya dağınık halde bulunan en az üç kişiyle iletişim kurarak bu hakaret aktarımını gerçekleştirmesi anlamına gelmektedir. Aktarımın mutlaka karşılıklı olması gerekmez. İhtilatın aynı veya farklı zamanlarda üç farklı kişiyle gerçekleşmesi TCK md. 125/1-son cümlenin uygulanması için yeterlidir. Ancak ihtilatın şeklinin önemi yoktur.

Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi hâlinde de TCK md. 125/1 deki cezaya hükmolunur. (TCK md. 125/2)

Hakaret Suçu kapsamında Nitelikli Haller

Hakaret suçunun;
a) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı,
b) Dinî, siyasî, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı,
c) Kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle,

İşlenmesi halinde, verilecek ceza 1 yıldan az olamaz. (TCK md. 125/3)

Bunlardan başka, hakaretin “alenen” işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. (TCK md. 125/4)

Hakaret Suçunda Manevi Tazminat Talebi

Hakaret eylemi; fail yönünden cezai sorumluluk doğurması gibi tazminat sorumluluğu da doğurmaktadır. Bunun için şikayet başvurusu ile birlikte ayrıca manevi tazminat davası da açmak gereklidir. Manevi tazminat davası ile ilgili bağlantıdaki yazıyı inceleyebilirsiniz.

(https://kenangoksu.com/manevi-tazminat/)

Sonuç olarak; yukarıda bahsedilen hususları kavrayabilmek için teknik hukuk bilgisine ihtiyaç vardır. Verimli bir sonuç alınması için; her dosyanın ayrıntılı olarak değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Ceza avukatı seçerken doğru tercih yapmayı zorunlu kılmaktadır.

Daha kapsamlı bilgi almak için iletişim kısmından irtibata geçebilirsiniz.