Mağdur, Şikayetçi ve Katılan

Mağdur, Şikayetçi ve Katılan

Mağdur, şikayetçi ve katılan ile ilgili 5271 sayılı Ceza Muhakemesi yasasında bir çok düzenleme bulunmaktadır.

(https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=5271&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=5)

Soruşturma veya kovuşturma evresinde;

Vekili bulunmaması halinde, cinsel saldırı suçu ile alt sınırı beş yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçun mağdurun/şikayetçinin veya katılanın baro tarafından kendisine avukat görevlendirilmesini isteme hakkı vardır.(CMK md. 234, CMK md. 239/2)

Ayrıca mağdur/şikayetçi kovuşturmaya yer olmadığı yönündeki kararlara kanunda yazılı usule göre itiraz hakkını kullanabilecektir.(CMK md 234/1-a-5. bent)

Ancak, kovuşturma aşamasında, davaya katılmış olma koşuluyla davayı sonuçlandıran kararlara karşı kanun yollarına başvurabilir.(CMK md. 234/5-b-6. bent, CMK md. 241)

Mağdur, Şikayetçi İçin Katılan Kavramı

Bununla beraber mağdur, suçtan zarar gören gerçek ve tüzel kişiler ile malen sorumlu olanlar, ilk derece mahkemesindeki(itiraz ve temyiz aşamasında katılma olmaz) kovuşturma evresinin her aşamasında hüküm verilinceye kadar şikâyetçi olduklarını bildirerek kamu davasına katılabilirler. (CMK md. 237/1-2)

Ancak, ilk derece mahkemesinde ileri sürülüp reddolunan veya karara bağlanmayan katılma istekleri, kanun yolu başvurusunda açıkça belirtilmişse incelenip karara bağlanır.

Katılma, kamu davasının açılmasından sonra mahkemeye dilekçe verilmesi veya katılma istemini içeren sözlü başvurunun duruşma tutanağına geçirilmesi suretiyle olur. (CMK md. 238)

Dolayısıyla duruşma sırasında şikâyeti belirten ifade üzerine, suçtan zarar görenden davaya katılmak isteyip istemediği sorulur.

Sırasıyla Cumhuriyet savcısının, sanık ve varsa müdafiinin dinlenmesinden sonra davaya katılma isteminin uygun olup olmadığına karar verilir.

Katılma davayı durdurmaz.(CMK md. 240)

Katılmadan önce verilmiş olan kararlar katılana tebliğ edilmez.Bu kararlara karşı, Cumhuriyet savcısı için öngörülen sürenin geçmesiyle katılan da başvuru hakkını kaybeder.(CMK md. 241)

Katılan, vazgeçerse veya ölürse katılma hükümsüz kalır.

Ancak ölüm haline, mirasçılar, katılanın haklarını takip etmek üzere davaya katılabilirler. (CMK md. 243)

Bundan başka çocuklar yönünden yasada ayrı düzenlemeler vardır.

Sonuç olarak, yukarıda bahsedilen hususları kavrayabilmek için teknik hukuk bilgisine ihtiyaç vardır. Mağdur, şikayetçi ve katılan için verimli bir sonuç alınması her dosyanın ayrıntılı olarak değerlendirilmesiyle mümkündür.Ceza avukatı seçerken doğru tercih yapmayı zorunlu kılmaktadır.

Daha kapsamlı bilgi almak için iletişim kısmından irtibata geçebilirsiniz.