Taşınmazın Satılması Halinde Kira İlişkisi

Taşınmazın Satılması Halinde Kira İlişkisi

Taşınmazın satılması halinde kira ilişkisi yeni mülkiyet sahibini sözleşmenin tarafı yapar.

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun (TBK) 310. maddesi dolayısıyla kira sözleşmesinin yapılmasından sonra taşınmazın el değiştirmesi halinde yeni malik sözleşmenin tarafı haline gelecektir.

Yeni malik kira sözleşmesinin tarafı haline geldiğinden, kendisinin veya kanunda belirtilen yakınlarının kiralananı (konut-işyeri) kullanma ihtiyacı sebebiyle sözleşmeyi sona erdirebilecektir. (TBK 351)

Taşınmazın edinme tarihinden başlayarak yeni malik 1 ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, sözleşmeyi 6 ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilecektir.(TBK 351)

Fakat kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilecektir.(TBK 351)

(https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=6098&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=5)

Ayrıca kiralananın icra yoluyla satılıp devredildiği hallerde de yeni malik sözleşmenin tarafı olacaktır.

İcrai ihale sonrası alınan taşınmazda borçlu veya üçüncü bir kişi; hacizden önceki bir tarihte yapılan, resmi bir belge ile tespit edilmiş bir sözleşmeye dayalı kiralanan taşınmazda bulunmuyorsa, işgalci sayılacaktır.

Bu durumda borçluya veya üçüncü kişiye tahliye emri tebliğ edilecektir. Ayrıca bu tebliğ ile tahliye için onbeş günlük süre de verilecektir.

Sonuçta bu süre içinde taşınmaz tahliye edilmezse işgalciler zorla çıkarılıp taşınmaz alıcıya teslim edilecektir. (İİK 135/2)

(https://kenangoksu.com/icra-takibi-nasil-acilir/)

Dolayısı ile işgalcinin kira sözleşmesi aşağıdaki şartlara sahip ise kiracı zorla çıkartılamaz.

1-Sözleşme hacizden önce yapılmalıdır.

2-Sözleşme resmî bir belge ile ispatlanmalıdır.

Bununla beraber resmi sözleşmeden kasıt, noterde düzenlenen veya tapuya şerh verilen kira sözleşmeleridir.

Yukarıda bahsedilen hususları kavrayabilmek için teknik hukuk bilgisine ihtiyaç vardır. Verimli bir sonuç alınması için her dosya ayrıntılı olarak değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Bu durum gayrimenkul avukatı seçerken doğru tercih yapmayı zorunlu kılmaktadır.

Daha kapsamlı bilgi almak için iletişim kısmından irtibata geçebilirsiniz.